Het is momenteel 12 mei 2024, 08:17

Alle tijden zijn UTC




Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 0 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichtonderwerp: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 12 dec 2013, 13:43 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 12 dec 2013, 10:31
Berichten: 4555
Afbeelding

_________________
Afbeelding Afbeelding


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 18 apr 2014, 08:10 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
Stolk, J. | Leids Universitair Medisch Centrum | 25 oktober 2013 |
Bij patiënten met alpha-1 maakt de lever te weinig alpha-1 antitrypsine aan. Dit eiwit beschermt tegen enzymen, die bij ontstekingen onder andere longweefsel vernietigen. Recent onderzoek bevestigt eerdere bevindingen dat infusen met eiwit van donoren de afbraak van longweefsel kan vertragen. Andere initiatieven voor nieuwe therapieën richten zich op herstel via stamcellen of met moleculen die de aanmaak van de gewenste eiwitten stimuleren.

Alpha-1 komt uitsluitend voor in landen waar nakomelingen van de Vikingen zich in de loop der jaren hebben verspreid. Onderzoek heeft aangetoond dat het onderliggende genetische defect van deze ziekte, ooit is ontstaan bij deze zeerovers. Ook in Nederland hebben nazaten met de erfelijke aandoening zich gevestigd. Naar schatting lijden hier nu tussen de 5000 en 10.000 mensen aan alpha-1. Zij hebben een tekort aan alpha-1-antitrypsine, doordat dit eiwit in de levercellen verkeerd wordt gevouwen en gaat klonteren. Daardoor komt het nauwelijks in de bloedbaan terecht. Alpha-1 antitrypsine beschermt het lichaam tegen schadelijke enzymen die onder andere longweefsel vernietigen, met uiteindelijk COPD tot gevolg.

Voor patiënten met alpha-1 bestaat er geen afdoende behandeling. Wereldwijd proberen onderzoekers een effectieve therapie te ontwikkelen. Een van hen is Jan Stolk, longarts in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Jaren geleden zorgde hij voor een belangrijke doorbraak in de diagnostiek. Hij ontwikkelde een densitometrie-methode voor de longen. `Omdat het een langzaam voortschrijdende ziekte is, was het met de conventionele diagnostiek niet mogelijk de afbraak van longweefsel bij een relatief kleine groep patiënten te volgen. Bij de densitometrie-methode gebruiken we de digitale data van een CT-scan van de longen. Met onze software kunnen we in feite de longen wegen en daarmee de snelheid van de afbraak.’

Substitutietherapie
De nieuwe meetmethode zette Stolk meteen in om te kijken of substitutietherapie met alpha-1-antitrypsine effect heeft. Hierbij wordt alpha-1-antitrypsine van donoren via infuus aan de patiënt gegeven om zo het tekort aan te vullen. Er was een gunstig effect zichtbaar maar later werd deze bevinding via een Cochrane-analyse van drie gelijksoortige studies onderuitgehaald. Stolk: `Daarna is er een veel grotere studie gedaan, de zogenaamde Rapid-studie, waarvan in mei dit jaar de resultaten tijdens een Amerikaans longartsencongres bekend zijn gemaakt. Aan die studie hebben we zelf niet meegedaan, maar de onderzoekers gebruikten wel onze software. Het bleek dat substitutietherapie de afbraak kan halveren. Natuurlijk kun je daar nog kritisch over zijn, want daarmee is nog steeds niet aangetoond of er ook behoud van longfunctie is. Daarvoor moet je patiënten minstens vijf jaar volgen.’ In een andere studie, de zogenaamde Kamada-studie waaraan vijf landen meedoen, kijken onderzoekers of het zinvol is alpha-1-antitrypsine te inhaleren. Ook hierbij gaat het om eiwit dat gewonnen wordt uit het bloed van donoren. Stolk vertelt dat er nog geen resultaten bekend zijn. `Ik weet niet of een dergelijke toediening zal werken. Uiteraard zou het mooier en handiger zijn dan het geven van infusen.’

Nog mooier zou het volgens de Leidse longarts zijn om beschadigde longen te herstellen. Ook die mogelijkheid onderzoekt hij. Hij richt zich op het toedienen van autologe mesenchymale stamcellen uit het beenmerg van de patiënt, nadat deze buiten het lichaam zijn opgekweekt. Onlangs heeft hij een pilotstudie gedaan bij tien patiënten met emfyseem, die overigens geen alpha-1 hadden. `Deze mensen hebben we cel-infusen gegeven. Dit deden we een maand voordat ze geopereerd moesten worden, waarbij slecht weefsel werd weggehaald. We onderzoeken nu dat weefsel en hopen dat de stamcellen een positief effect hebben gehad. Op dit moment weten we dat nog niet. Ik vermoed over een jaar meer te kunnen vertellen. Uiteraard is het erg aantrekkelijk als we herstel kunnen bereiken. In dat geval zouden we deze therapie kunnen vertalen naar patiënten met alpha-1. Het is aannemelijk dat de behandeling dan ook bij hen werkt. Natuurlijk moeten we dat nog wel apart aantonen.’

Vouwing corrigeren
Een Engels onderzoek, dat inmiddels zo’n tien jaar loopt, krijgt volgens Stolk ineens extra potentie omdat een farmaceutisch bedrijf de verdere ontwikkeling op zich heeft genomen. Fase II studies -een soort pilotstudies - worden binnen 12 maanden afgesloten. Het betreft moleculen die de verkeerde vouwing van het eiwit moeten corrigeren in de lever. Stolk licht toe dat het eiwit volgens dit concept niet zal klonteren en daarmee wel in de bloedbaan terechtkomt. `Er wordt gedacht aan een pil of infuus. Het middel moet in ieder geval de lever bereiken. Het zou mooi zijn als je op die manier de afbraak van longweefsel een halt kunt toeroepen.’

Dit artikel is geschreven door wetenschapsjournalist John Ekkelboom.



Keyword: alpha-1


Het is niet helemaal nieuw meer maar wel belangrijk
dat er toch onderzoek word gedaan naar een oplossing voor deze ziekte.

_________________
geef nooit op


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 11 aug 2014, 07:06 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
Kamada biotherapeutics bedrijf op vrijdag kondigde de voorlopige resultaten van de Fase II / III centrale klinische studie in Europa en Canada van de geïnhaleerde augmentatie therapie voor de behandeling van alfa-1-antitrypsine-deficiëntie.

De proef gebruikte alfa-1 eiwit (AAT) geïnhaleerd met behulp van een verstuiver, en de eerste resultaten laten zien "klinisch betekenisvol" tekenen voor geïnhaleerd AAT werkzaamheid, en een secundaire eindpunten toonde de frequentie van ernstige exacerbaties was ongeveer 50 procent lager in de AAT-groep versus placebo, zei Pnina Strauss, Kamada's vice-president van de klinische ontwikkeling en intellectuele eigendom.

Eindpunten van de studie is opgenomen frequentie, tijd tot de eerste, de duur en de ernst van exacerbaties. Strauss zei vroege gegevens toonden geen verschil in het primaire eindpunt van de "tijd tot de eerste matige of ernstige exacerbatie."

Strauss benadrukt dat de bevindingen zijn voorlopig. Kamada, maker van Glassia intraveneuze Alpha-1 augmentatie therapie, is van plan om meer gedetailleerde resultaten release in het derde kwartaal van 2014.

"Wij geloven dat de huidige gegevens ondersteunen een regelgevende indienen in Europa," en Kamada blijft een licentie om de ingeademde therapie in Europa op de markt te zoeken, zei Strauss.

De Alpha-1 Foundation optimistisch over de resultaten van de studie en de toekomst van de vernevelaar.

"We hebben goede hoop dat dit proces zal resulteren in toegang tot inhalatie therapie voor mensen met Alpha-1 in Europa en uiteindelijk ook voor mensen met Alpha-1 wereldwijd," aldus John Walsh, president en CEO van de Stichting. "De Stichting is dankbaar Kamada voor hun inzet voor het ontwikkelen van een geïnhaleerde augmentation therapie. We zullen blijven samenwerken met de wetenschappelijke gemeenschap en de biotech en farmaceutische bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor de long-en leveraandoeningen geassocieerd met Alpha-1 te ondersteunen. "

Robert Sandhaus, MD, PhD, klinisch directeur van de Alpha-1 Foundation en medisch directeur van AlphaNet, zei, keek hij uit naar de evaluatie volledige resultaten van de studie. "We zijn verheugd dat de eerste analyse van Kamada's fase II / III studie van inhalatie therapie voor Alpha-1 toont bewijs van klinisch betekenisvolle resultaten," zei hij.

Rob Stockley, MD, directeur van Lung Immuno Biochemical Research Laboratory in Birmingham, Engeland, is hoofdonderzoeker van de studie. De resultaten "zal ons begrip van de ziekte beïnvloeden en beantwoord een belangrijke vraag voor de lange termijn behandeling van de patiënt, en kan als de toegangspoort tot geïnhaleerde behandeling voor de AATD bevolking toe te dienen," zei hij.

De multicenter gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie omvatte 168 patiënten, en die betrokken zijn het inademen van 160 mg van het menselijk AAT of placebo tweemaal daags gedurende 50 weken. Het primaire eindpunt was ingesteld om de eerste matige of ernstige verslechtering tussen de twee groepen een jaar. Secundaire eindpunten omvatten matige exacerbatie gebeurtenissen, longfunctieonderzoek en veiligheid.

"We worden aangemoedigd door de aanzienlijke vermindering van ernstige exacerbaties. ... We kijken uit naar het ontvangen van de volledige uiteindelijke analyse in de komende maanden ", aldus Kamada CEO David Tsur.

Kamada onlangs begonnen met een Amerikaanse klinische studie met zijn geïnhaleerde AAT , en Strauss zei dat de studie over zal gaan zoals gepland.

Lees de aankondiging van de resultaten Kamada's hier .

Pin It
Geplaatst: 16 Mei 2014
Deel dit verhaal

Vertaald door de computer:

_________________
geef nooit op


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 10 okt 2014, 13:58 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
http://alpha-1foundation.org/augmentation-therapy/

http://kamada.com./

http://www.kamada.com/product-development.php?ID=9

_________________
geef nooit op


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 17 dec 2014, 09:06 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
Hoi Johan
Sorry, ik ben inderdaad even rustig geweest maar dat is omdat ik ondertussen weet dat er ergens in Januari een hele belangrijke bijeenkomst is in London tussen Behring (producent van Prolastine) en een commissie die er voor wil zorgen dat Proslastine overal in Europa vergoed gaat worden aan Alpha-patiënten die daarmee geholpen zijn. Heel spannend en even afwachten dus. De informatie heb ik van Dr. Stolk dus is behoorlijk betrouwbaar.

_________________
geef nooit op


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 16 aug 2015, 09:28 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
Jacqueline Brekelmans
14 augustus 2015 om 7:51 AM
Hoi Johan en Peggy, Ik zal proberen samen te vatten wat er afgelopen maanden allemaal is gebeurd.
In Januari was er een grote bijeenkomst in London.
Doel van deze bijeenkomst was dat Behring zijn Reespreza (hetzelfde als Prolastin maar met een andere naam)
op de Europese markt wilde introduceren, dat was een belangrijke eerste stap.
Stolk was toen erg positief over de uitkomst van die bijeenkomst.
In mei kwam ineens het medisch vooraanstaand blad (The Lancet) met een artikel
waarin Augmentation Therapy bewezen effectief was tegen Alpha-1.
Behring kreeg heel kort na de publicatie van het artikel Markt autorisatie
en toen kwam ook de Europese goedkeuring EMA.
Op dit moment zijn er onderhandelingen gaande tussen Dr.Stolk, het Longfonds (Lida Naber) en Behring
om het product Reespreza in NL te gaan vergoeden.
De Add-On met het CVZ vindt plaats in September a.s. dus met een beetje geluk hebben wij
nog voor het einde van 2015 Augmentation Therapy in Nederland,
wat ook geweldig meehelpt is dat Minister Schippers kort geleden uitspraken heeft gedaan in de media
waarin zij expliciet heeft gezegd dat iedereen die ziek is recht heeft op medicatie
en dus ook bij een zeldzame ziekte zoals Alpha-1 ongeacht de kosten van de medicatie.
Het is natuurlijk met al die ontwikkelingen erg lastig voor CVZ om te weigeren,
alle argumenten van voorheen over kosten en effectiviteit zijn nu van de baan dus zullen ze wel moeten hoop ik
maar dat is natuurlijk niet helemaal zeker dus best nog spannend.
Er is op facebook een groepje met een 40-tal patienten actief,die groep/is gesticht door Heleen Groen is
ook actief geweest op deze pagina in het verleden.
Er wordt geprobeerd om zo veel mogelijk Alpha patienten bij elkaar te krijgen omdat het misschien mogelijk is
dat wij als groep naar buiten moeten treden en hoe meer wij dan zijn hoe beter.
Wil je ook meedoen dan zoek de site op heet Nederlandse Alpha-1/A1AT/AAD Support site en klik op lid worden.
Nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte.
ik hoop dat wij straks allemaal geholpen worden dat werd zeker tijd.
Groetjes uit Spanje, Jacqueline


Ik zal dit op de voet blijven volgen.

_________________
geef nooit op


Laatst gewijzigd door johan op 17 aug 2015, 07:39, 2 keer totaal gewijzigd.
leesbaarheid


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 16 aug 2015, 16:02 
Offline

Lid geworden op: 21 dec 2013, 19:29
Berichten: 2119
Dat zou heel fijn zijn Johan.
We duimen met jullie mee.

Zonnige zomergroet, gertien


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 18 sep 2015, 07:12 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
Focusgroepbijeenkomst zeldzame longziekten over de onderzoeksagenda van het Longfonds!
Lida Naber (LidaNaber@longfonds.nl) Toevoegen aan contactpersonen 17-9-2015
Dit bericht boven aan het Postvak IN laten staan
LidaNaber@longfonds.nl
Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende:





Meedenken over de onderzoeksagenda

Wat zijn volgens u de belangrijkst problemen waar u tegen aan loopt en
waarin moeten wetenschappers investeren om deze problemen op te lossen?



Het Longfonds besteedt jaarlijks 3 miljoen euro aan wetenschappelijk onderzoek naar longziekten.

Het Longfonds wil graag met u praten om de onderzoeksagenda voor de komende vijf jaar te kunnen formuleren.
Dit doen zij samen met patiënten, behandelaars en wetenschappers.

Dit is uw kans om mee te beslissen welke koers het Longfonds gaat varen.


Er worden drie focusgroep sessies georganiseerd met patiënten,
waarvan één met patiënten met een zeldzame longziekte zoals Bronchëctasieën,
longfibrose, sarcoidose en Alpha-1. Deze bijeenkomst vindt plaats op:

dinsdag 13 oktober 17.30-20.00 in Amersfoort bij het Longfonds,
Stationsplein 127 (nabij het NS-station).

Uw reiskosten worden uiteraard vergoed.


Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Simone Ettes,
projectleider Participatie van het Longfonds. Telefoon:

(033) 43 41 283 (Ma, di, do, vr), of via mail:

_________________
geef nooit op


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 01 jul 2016, 08:04 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
Nieuwe Nederlandse website over Alpha 1


http://www.alpha-1nederland.nl/



Onderstaande tekst staat op Facebook. De site is volgens mij gemaakt door Heleen Groen.

De website van Stichting Alpha-1 Nederland staat eindelijk LIVE!!! Wij hopen dat we de Nederlandse Alpha-1 Gemeenschap kunnen ondersteunen en waar nodig helpen in jullie zoektochten naar informatie, medicatie en de beste medische zorg. Ons hoofddoel is om Alpha-1 meer bekendheid te geven zodat patiënten eerder gedetecteerd kunnen worden en daardoor de juiste diagnose krijgen en om Augmentatie Therapie vergoed te krijgen voor die patiënten die het nodig hebben. Alle medische informatie over Alpha-1 is in het Nederlands!

_________________
geef nooit op


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Onderzoek medicijnen
BerichtGeplaatst: 07 sep 2017, 07:57 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: 18 dec 2013, 17:06
Berichten: 1398
Bent u ‘M/Z’, ‘Z/Z’ of toch ‘Z/nul’? Vraag het uw arts!
Longemfyseem bij personen met alfa-1 antitrypsine deficiëntie (AATD) wordt veroorzaakt door een verstoorde balans tussen de beschermende effecten van alfa-1 antitrypsine (AAT) en de destructieve effecten van het enzym neutrofiel elastase (NE). NE wordt door ontstekingscellen aangemaakt en kan longweefsel afbreken. AAT wordt in de lever aangemaakt en beschermt tegen de schadelijke effecten van NE. Personen met ernstige AATD hebben een verlaagde AAT concentratie in het bloed (serum AAT spiegel kleiner dan 90 mg/dl) door mutaties (veranderingen) in het DNA (erfelijk materiaal). Een gen is een stukje DNA dat een lichaamscel vertelt hoe het een bepaald eiwit moet maken. Zo vertelt het AAT gen de levercel hoe het AAT moet produceren. Iedereen krijgt één AAT gen van de moeder en één van de vader. Er zijn meerdere mutaties in het AAT gen die kunnen leiden tot ernstige AATD. Het ‘M’ gen is het normale AAT gen. Het ‘Z’ gen is de meest voorkomende mutatie in het AAT gen. Personen met een ‘Z’ gen maken verkeerd AAT aan in de lever, waardoor dit AAT de lever nauwelijks kan verlaten en de concentratie AAT in het bloed lager wordt. Iemand met een ‘M’ gen en een ‘Z’ gen heeft mild verlaagde AAT concentratie in het bloed. Patiënten die een ‘Z’ gen van zowel hun vader als moeder hebben gekregen hebben een sterk verlaagde AAT spiegel in het bloed. Er zijn ook zeldzamere mutaties in het AAT gen die tot ernstige AATD kunnen leiden. Personen met het zogenaamde ‘nul’ gen maken helemaal geen AAT aan in hun lever. In Nederland waren in 2007 slechts 12 personen ontdekt die een ‘nul’ gen van hun vader en een ‘nul’ gen van hun moeder hadden gekregen. Er zullen wat meer personen zijn geweest die een ‘nul’ gen en een ‘Z’ gen van hun ouders hebben gekregen, maar hoeveel personen dit precies zijn is onbekend.

Het is mogelijk om via een infuus AAT toe te dienen aan patiënten met COPD en ernstige AATD om de toename van longemfyseem vorming tegen te gaan. Sinds dit jaar (2017) wordt deze behandeling in Nederland vergoed aan COPD patiënten met ‘nul/nul’ of ‘Z/nul’ AAT genen. Het is dus heel belangrijk voor AATD patiënten om te weten of ze ‘M/Z’, ‘Z/Z’ (komen niet in aanmerking voor AAT infusen), ‘Z/nul’ of ‘Z/nul’ (komen eventueel wel in aanmerking voor AAT infusen) AAT genen hebben. Dit onderscheid kan echter niet met elke laboratoriumbepaling worden gemaakt. Met de meest gebruikte test (PCR van het AAT gen) wordt alleen gekeken of een persoon ‘M’, ‘Z’ of ‘S’ AAT genen heeft (‘S’ AAT genen leiden tot een mild tekort aan AAT in het bloed). Dit betekent dat deze PCR test bij een patiënt met een ‘Z/nul’ zegt dat deze persoon ‘M’ en ‘Z’ genen heeft. Het ‘nul’ AAT gen wordt door deze PCR test gezien als een ‘M’. Om het ‘nul’ AAT gen aan te tonen moet de hele code van het AAT gen worden bepaald (DNA sequencing). Bij een andere test die regelmatig gebruikt wordt in de diagnosestelling van AATD (elektroforese) zal een ‘Z/nul’ AATD patiënt juist worden aangezien voor een ‘Z/Z’ patiënt en dus ook weer onterecht niet voor AAT infusen in aanmerking komen.

Het advies aan artsen is daarom om zowel de concentratie AAT in het bloed als de PCR test van het AAT gen te bepalen. Als de PCR test ‘M/Z’ of ‘M/M’ zegt, maar de concentratie AAT in het bloed is heel erg laag dan zou die persoon weleens één of twee ‘nul’ gen(en) kunnen hebben en is DNA sequencing aangewezen.

Op mijn spreekuur begeleid ik een dame met ernstig COPD op basis van AATD. Zij kwam over van een ander ziekenhuis en zou bekend zijn met ‘ZZ’ genen. Waarschijnlijk is de diagnose ‘ZZ’ bij haar gesteld met de elektroforese techniek. Vervolgens hebben we de exacte volgorde van de AAT genen laten bepalen en bleek ze één ‘Z’ gen en één ‘nul’ gen te hebben. Recentelijk is ze gestart met AAT infusen vergoed door haar zorgverzekeraar!

Vandaar dat ik het advies geef om uw arts te vragen of hij/zij zeker weet dat u ‘M/Z’ of ‘Z/Z’ AAT genen heeft of dat u misschien toch ‘Z/nul’ of ‘nul/nul’ AAT genen heeft (en misschien dus wel voor AAT infusen in aanmerking kunt komen).

Dr. Rob Janssen

Bron;Alpha-1 nederland

_________________
geef nooit op


Omhoog
   
Toon berichten van afgelopen:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 0 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
© 2007 - 2019 XsBB
ThinCab - Gratis weblog? - Gratis forum?
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBB.nl.